Sociale media in het speciaal onderwijs

15 manieren om te praten over internet

Deze vijftien vragen kun je in het (voortgezet) speciaal onderwijs gebruiken om meer te weten te komen over:

 • Wat maken je leerlingen online mee?
 • Wat zijn hun ervaringen mét en ideeën óver online veiligheid en vriendschap?
 • Wat hebben ze aan sociale media en apps? Hoe gebruiken ze deze?
 • Wat maakt ze blij en gelukkig? En hoe spelen sociale media daar een rol in?

De antwoorden zijn van leerlingen uit de klas van Frits Meijer (zie ‘Verbieden is geen oplossing’), VSO 6 van de Maaskei-Onderwijsgroep Buitengewoon in Heel.

 1. Wat was de grappigste foto op Instagram? (of de stomste)

 2. Wat was vandaag (of deze week) het leukste YouTube-filmpje dat je hebt gezien?

 3. Wat is het gekste woord dat je vandaag op internet bent tegengekomen?

 4. Wat was je vervelendste ervaring online?

  Rens (19): "Soms krijg ik een vriendschapsverzoek via Facebook. Een jaar geleden werd ik op Facebook vrienden met een oudere jongen uit de buurt, maar die ging me een beetje pesten en vieze dingen naar me sturen. Daar heb ik met mijn oma over gepraat en ik heb er de leiding bij gehaald. Toen heb ik hem geblokt."

  Bart (18): "Iemand heeft mij ook weleens iets gestuurd wat niet leuk was, dat was via WhatsApp. Ik wilde het aan mijn moeder laten lezen, maar die was niet thuis. Mij vader wilde ik het niet laten lezen, want die wordt daar opgefokt van: hij is altijd bang dat er iets met mij gebeurt, niemand mag aan zijn zoon komen. Toen mijn moeder thuiskwam heb ik het haar laten lezen, en ze heeft gezegd: 'Als je verstandig bent, blok je die jongen'. Dat heb ik gedaan. Later kwam ik hem nog tegen bij Apollo, de disco voor mensen met een verstandelijke beperking, en toen heeft hij me een duw gegeven, maar de beveiliging heeft dat opgelost."

 5. Welke brandende vraag heb je? Laten we die de Vraag van de Dag noemen. Samen zoeken we het antwoord op internet.

 6. Wie stuurde je vandaag als eerste een app, en hoe laat?

  Arjan (18): "Ik vroeg een vriend van mijn vader of hij deze week nog ritten had. Want hij is vrachtwagenchauffeur, en soms mag ik met hem meerijden. Hij zei dat hij deze week geen ritten had, maar dat ik in de vakantie met hem mee kan. Ik hoop naar Frankrijk of Duitsland."

 7. Kun je een ding noemen dat je (vandaag) op internet hebt geleerd?

 8. Welke YouTube-ster zou je wel een dagje als gastdocent willen? Wat zou je van hem of haar willen leren?

 9. Als jij morgen leraar zou zijn, wat zou je de klas leren over internet?

  Rens (19): "Dat je normaal met elkaar moet omgaan."

  Twan (15): "Dat ze normaal moeten doen over de WhatsApp. En dat je geen vieze dingen moet sturen."

 10. Als je alles kon doen wat je maar wilde, je was heel rijk bijvoorbeeld en je kon alles kopen, wat zou je dan op internet doen?

 11. Heb je nog iemand geholpen op internet (met huiswerk of in een game, bijvoorbeeld)? Heeft iemand jou geholpen op internet en zo ja, waarmee?

 12. Wat zijn de drie belangrijkste apps op je smartphone of tablet? Was dat vorige maand ook je top 3?

 13. Hoe voel je je prettig online? Wat maakt je blij en gelukkig?

 14. Heb je weleens een vriend(in) ontmoet via internet? Werd je daarna ‘in het echt’ vrienden?

  Mehmet (17): "In een vriendengroep van WhatsApp wilde iemand me leren kennen. We hebben afgesproken om te gaan voetballen en basketballen. Toen zijn we vrienden geworden."

 15. Wat zou je een mooie app/game voor je beste vriend(in) vinden? Wat kun je bedenken?

  Bart (18): "Ik zou een muziek-app maken, waarmee je muziek kunt mixen, waarmee je met anderen kunt praten en samen muziek kunt maken."

  Arjan (18): "Ik zou een app maken voor vrachtwagenchauffeurs, waarin je kunt zien waar je onderweg het lekkerste broodje bal kunt halen."